nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kakaowe wafelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Intensywnie kakaowe, szybkie do przygotowania wafelki, poręczne słodkości, świetne na deser jak i jako słodka, drobna przekąska.

Kakaowe wafelki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe wafelki

 

  • 1 opakowanie wafli tortowych
  • 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 kostki margaryny (o wadze 250g)
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 czubate łyżeczki kakao

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe wafelki
W rondelku zagotować mleko z cukrem i margaryną. Do podgrzanych i połączonych wymienionych produktów dodać kakao i mleko w proszku, wszystkie składniki dalej razem gotować na małym ogniu do połączenia się stale je mieszając, by nie powstały grudki. Gdy z wszystkich zagotowanych i połączonych składników postanie dość gęsta masa zdjąć rondelek z ognia. Gotową kakaową masą przekładać wafle smarując jeden wafel i przykładając go drugim nieposmarowanym jeszcze waflem aż do wykorzystania wszystkich wafli. Posmarowane masą wafle dobrze jest zawinąć w folię i czymś obciążyć z góry, by wafle były zwarte, lepiej się później kroiły, ja zwykle zawijam gotowe wafle w folię i kładę na nie deseczkę, na którą z kolei kładę słoje z miodem lub kartony z sokiem.
Kakaowe wafelki
Mleko podgrzane,połączone w rondelku z cukrem i margaryną.
Kakaowe wafelki
Mleko w proszku i gorzkie kakao dodane do połączonej margaryny z mlekiem i z cukrem.
Kakaowe wafelki
Pierwszy wafel smarowany gotową,kakaową masą.
Kakaowe wafelki
Posmarowany kakaową masa wafel przyłożony suchym waflem,który również będzie smarowany masą.