2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszne warzywo jakim jest kalafior, zatopione pod beszamelowym sosie posypane ostrym serem, to propozycja do młodych ziemniaczków , można go też podać do mięsa na pewno odmieni nasze codzienne menu, a przy tym prosto i tanio!

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem

Składniki:

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem

 

  • 1 młody kalafior
  • 3 łyżki startego maślanego oscypka
  • natka pietruszki do posypania

Sos beszamelowy

Sposób przygotowania:

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem

ETAP 1:

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem
Kalafior krótko blanszujemy układamy w naczyniu

Kalafiora myjemy dzielimy na różyczki, blanszujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy, układamy w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym wcześniej.

Sos:

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem
Masło rozpuszczamy wsypujemy mąkę smażymy chwilę

Masło rozgrzewamy w rondelku, wsypujemy mąkę, przesmażamy chwilę,

ETAP 3:

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem
Sos przyrządzamy tak jak w przepisie doprawiamy do smaku

Wlewamy mleko, mieszamy cały czas aż zacznie gęstnieć, w trakcie wlewamy tez rosół, doprawiamy do smaku solą gałką i białym pieprzem wlewamy sok z cytryny, mieszamy sos.Zestawiamy z ognia.

ETAP 4:

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem
gorącym sosem zalewamy kalafior

Gorącym sosem zalewamy kalafior

ETAP 5:

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem
na koniec posypujemy kalafior serem i zapiekamy w piekarniku

Wierzch posypujemy startym oscypkiem, zapiekamy 30 minut w piekarniku.Podajemy gorący z natką pietruszki.


Tagi:

kalafior