dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kalafior pasteryzowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Różyczki kalafiora w lekko kwaśnej zalewie.

Kalafior pasteryzowany

Składniki:

Kalafior pasteryzowany

 

  • 1 kalafior
  • Zalewa:
  • 4 szkl wody
  • 1 łyż soli
  • 1 łyż cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Kalafior pasteryzowany
Kalafiora oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kalafiora wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok 4 min. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do 4 szkl wody dodajemy sól, cukier i kwasek cytrynowy i całość zagotowujemy. Różyczki kalafiora układamy w wyparzonych słojach i zalewamy marynatą. Słoiki szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy ok 30 min. Smacznego.

Tagi:

kalafior