Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Kalarepa po siedmiogrodzku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Szybsza wersja tej potrawy to zamiast ryżu namoczone płatki owsiane, a zamiast surowego mięsa - kiełbasa serdelowa.

Kalarepa po siedmiogrodzku

Składniki:

Kalarepa po siedmiogrodzku

 

  • 2 porcje:
  • 2-3 kalarepy razem z liśćmi
  • 1-2 młode pędy cząbru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa ryżu
  • 10 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 młoda cebula ze szczypiorkiem
  • pęczek kopru
  • 1 dl śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Kalarepa po siedmiogrodzku
Liście kalarepy (8-10) zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Obrać kalarepę i resztę liści pokroić w paski, włożyć do garnka z posiekanym koprem, cząbrem i zalać niewielką ilością wody. Sparzone liście kalarepy wypełnić farszem z ugotowanego na półmiękko ryżu, roztrzepanego jajka, mielonego mięsa, drobno pokrojonej cebuli, posiekanej pietruszki i soli, uformować coś ala gołąbki i gotować kilka minut. Następnie dodać je do wody z kalarepą i dusić pod przykryciem około pół godziny, następnie zalać mieszaniną 1 dl zimnej wody z mąką i zagotować. Przed samym podaniem dodać śmietanę i posypać siekanym koprem.