Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kalarepka faszerowana mięsem

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kalarepki obrać, wydrążyć okrągłą łyżeczką. Przygotować farsz jak na kotlety,

Kalarepka faszerowana mięsem

Składniki:

Kalarepka faszerowana mięsem

 

  • 1 mała namoczona i odciśnięta bułka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • mała cebulka
  • 8-12 średniej wielkości młodych kalarepek
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Kalarepka faszerowana mięsem
Kalarepki obrać, wydrążyć okrągłą łyżeczką. Przygotować farsz jak na kotlety, dobrze wyrobić, napełnić nim kalarepki. Ustawić kalarepki w rondlu, nalać wody do połowy ich wysokości, dodać sól, cukier, przykryć i gotować ok 30 minut. Po ugotowaniu zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu. Do farszu można też dodać 1/2 szkl ryżu.