Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kapusta biała duszona z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kapusta biała duszona z pieczarkami to pyszny dodatek do obiadu.

Kapusta biała duszona z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta biała duszona z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kapusta biała duszona z pieczarkami
Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulką podsmażyć na 1 łyżce masła. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Wlać 1 szkl gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową, dodać liść laurowy i dusić około 15 minut. Na pozostałym maśle podsmażyć posiekane w plasterki pieczarki, połączyć z kapustą, wymieszać. Dusić do miękkości warzyw. Miękkie warzywa zdjąć z ognia, dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Przyprawić do smaku, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać, podawać.
Kapusta biała duszona z pieczarkami
Marchew pietruszkę i cebulę podsmażyć na łyżce masła
Kapusta biała duszona z pieczarkami
Przełożyć do garnka i wsypać poszatkowaną kapustę
Kapusta biała duszona z pieczarkami
Wlać jedną szklankę wody z rozpuszczoną kostką rosołową i dusić pod przykryciem
Kapusta biała duszona z pieczarkami
Dodać podsmażone na maśle pieczarki i dusić do miękkości warzyw