agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

kapusta czerwona z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna kapusta czerwona w połączeniu z rodzynkami.

kapusta czerwona z rodzynkami

Składniki:

kapusta czerwona z rodzynkami

 

  • 80 dag kapusty czerwonej
  • czerwone, wytrawne wino
  • 10 dag rodzynków
  • tłuszcz
  • 2 dag mąki
  • 6-8 dag dżemu wiśniowego
  • sól, pieprz, sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

kapusta czerwona z rodzynkami
Z kapusty zdjąć wierzchnie, uszkodzone liście, usunąć głąb i grube nerwy, a następnie poszatkować. Kolejno dodać tłuszcz, skropić winem i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem, przy tym co jakiś czas mieszając. Tłuszcz rozgrzać wymieszać z mąką, zasmażyć lecz nie rumienić, połączyć z kapustą, opłukanymi rodzynkami i dżemem. Dusić jeszcze kilka chwil, a na koniec doprawić do smaku.

Tagi:

kapusta