SUPERPRZEPIS

Kapuśniaczki w krucho drożdżowym cieście

  • 4
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Kapuśniaczki w krucho drożdżowym cieście Więcej zdjęć (5)

Doskonale smakują podane z czerwonym barszczykiem

Składniki:

Kapuśniaczki w krucho drożdżowym cieście

 

  • Farsz:
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 8 dag suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 4 i pół szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 25 dag margaryny o pokojowej temperaturze
  • kubek 400 g śmietany kwaśnej 18%
  • 5 dag świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • Na wierzch:
  • roztrzepane nieduże jajko
  • suchy mak do posypania

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki w krucho drożdżowym cieście
Grzyby dokładnie opłukałam, namoczyłam. Kiedy zmiękły, razem z wodą dodałam do rondla z kapustą, dolałam tyle wody, żeby kapusta była tylko co przykryta. Ugotowałam do miękkości, ostudziłam, a następnie dokładnie odcisnęłam z płynu. Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na łyżce oleju. Odciśnięte grzyby i kapustę, oraz zeszkloną cebulę zmieliłam w maszynce (założyłam sitko z dużymi oczkami). Dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.



Mąkę przesiałam do miski, posiekałam z margaryną, dodałam sól i pół kubka śmietany. Do pozostałej śmietany dodałam szczyptę cukru i pokruszone drożdże. Roztarłam je i dołożyłam do miski z mąką. Zagniotłam gładkie ciasto. Przełożyłam je na posypaną mąką stolicę i rozwałkowałam na grubość ok. 5 mm. Placek pokroiłam na paski szerokości 12 cm. Każdy pasek obłożyłam farszem, brzegi zawinęłam i skleiłam robiąc niewielką zakładkę. Rulony przetoczyłam układając szwem na dół i pokroiłam je ukośnie na kawałki szerokości ok. 4 cm.



Kawałki ułożyłam na wyłożonych papierem do pieczenia blachach i odstawiłam na 20 minut. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Wierzch pasztecików posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam makiem. Piekłam 20 minut do zrumienienia.



Wspaniale smakowały z czerwonym barszczem przygotowanym wg przepisu https://gotujmy.pl/barszcz-czerwony-z-miesnymi-tortellini,przepisy,166976.html , ale bez tortellini :)
Kapuśniaczki w krucho drożdżowym cieście
Odciśniętą kapustę z grzybami i cebulką zmieliłam w maszynce.
Kapuśniaczki w krucho drożdżowym cieście
Do posiekanej z margaryną mąki dodałam pozostałe składniki.
Kapuśniaczki w krucho drożdżowym cieście
Farsz zawijałam w ciasto i kroiłam ukośne kawałki.
Kapuśniaczki w krucho drożdżowym cieście
Paszteciki piekłam około 20 minut do zrumienienia.