Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kapuśniak z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny domowy kapuśniak na bulionie z dodatkiem mięsa mielonego jest smaczną i pożywną zupą na obiad :)

Kapuśniak z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z mięsem mielonym

 

  • 1,5 l builionu z warzywami
  • 1 marchewka
  • ½ l kapusty kiszonej (miałam taką w słoiku)
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z mięsem mielonym
Ziemniaki, cebulę i marchewkę obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę, ziemniaki w również. Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 40 minut. Następnie ją odcedzamy. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy marchewkę i podduszamy (podlewamy 2 łyżkami bulionu). Dodajemy mięso mielone i podsmażamy, wlewamy pomidory z puszki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami – podduszamy przez 5-7 minut. Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego ziemniaki i kapustę kiszoną oraz podsmażone mięso, mieszamy i zagotowujemy – doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Kapuśniak z mięsem mielonym
Etap 1 na patelni podsmażamy cebulę z marchewkę oraz mięsem i pomidorami
Kapuśniak z mięsem mielonym
Etap 2 doprawiamy do smaku solą pieprzem i paprykami
Kapuśniak z mięsem mielonym
Etap 3 do bulionu dodajemy ziemniaki oraz kapustę
Kapuśniak z mięsem mielonym
Etap 4 na koniec dodajemy przesmażone warzywa z mięsem

Tagi:

mięso