Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kapuśniak z wędzonym kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zimą uwielbiamy jeść takie zupy. Z domową kiszoną kapustą i wędzonym udkiem są pyszne i rozgrzewające.

Kapuśniak z wędzonym kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z wędzonym kurczakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z wędzonym kurczakiem
Udka umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować około 10 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać marchew startą na dużych oczkach oraz seler posiekany w kosteczkę. Gotować do miękkości warzyw. Por oczyścić i posiekać, wrzucić do garnka. Gotować 5 minut. Udka wyjąć z zupy, przestudzić. Kiszoną kapustę osączyć (sok zachować), posiekać drobno i wrzucić do zupy, dodać kminek, gotować kilka minut. Obrać mięso z udek i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, doprawić solą do smaku, jeśli trzeba to też pieprzem
Kapuśniak z wędzonym kurczakiem
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać marchew startą na dużych oczkach oraz seler posiekany w kosteczkę. Gotować do miękkości warzyw.
Kapuśniak z wędzonym kurczakiem
Por oczyścić i posiekać, wrzucić do garnka. Gotować 5 minut.
Kapuśniak z wędzonym kurczakiem
Udka wyjąć z zupy, przestudzić. Kiszoną kapustę osączyć (sok zachować), posiekać drobno i wrzucić do zupy, dodać kminek, gotować kilka minut.
Kapuśniak z wędzonym kurczakiem
Obrać mięso z udek i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, doprawić solą do smaku, jeśli trzeba to też pieprzem