Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Karczek w sosie paprykowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

pyszne, mięciutkie mięso w ostrym sosie

Karczek w sosie paprykowym

Składniki:

Karczek w sosie paprykowym

 

  • 1-1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2-3 cebule
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • kilka łyżek oleju
  • 2 duże liście laurowe
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2-3 łyżeczki sosu słodko-ostrego chili
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • do smaku: sól

Sposób przygotowania:

Karczek w sosie paprykowym
Karczek umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem (tylko troszkę). Każdy kawałek oprószyć leciutko solą i opanierować w mące, nadmiar otrzepać. Kłaść na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilości oleju (2-3 łyżki wystarczą). Zrumienione z obu stron kawałki przekładać do rondla. Po usmażeniu wszystkich na tej samej patelni podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę, przełożyć ją do mięsa. Dodać też liście laurowe, oprószyć papryką i wlać ok. 1,5-2 szkl. wody. Dusić ok. 40 -60 min. aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec do sosu dodać sos sojowy i doprawić sosem chili. Podawać z kaszą albo kluseczkami.

Tagi:

sosy papryka