eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Marynowana w koperkowej marynacie karkówka,duszona w młodej kapuście. Karkówka podana z młodymi ziemniaczkami.

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście

Składniki:

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście

mięso

  • 3 plastry karkówki - około 20 dkg każdy

marynata do mięsa

  • 10 łyżek oleju
  • 1/2 dużego pęczka koperku
  • 1 łyżka przyprawy do grilla kiełbaski w piwie
  • 1 łyżka czosnku granulowanego

pozostałe składniki

  • 1/2 główki kapusty
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście

przygotowanie mięsa

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście
Mięso wyjąć z marynaty i oczyścić karkówkę.

Połowę pęczka koperku opłukać,osuszyć i pokroić. Połączyć olej,czosnek,przyprawę do kiełbasek i koperek. Mięso włożyć do marynaty i przechować w lodówce przez 5 godzin.

przygotowanie mięsa cd

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście
Rozbić tłuczkiem oczyszczone z marynaty mięso.

Oczyszczone z marynaty płaty mięsa rozbić tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie mięsa cd

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście
Podsmażyć katkówkę z obu stron na oleju z marynaty.

Płaty mięsa podsmażyć z obu stron na złoty kolor na oleju z marynaty.

przygotowanie cebuli

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście
Obraną z łupinek cebulę drobno pokroić...

Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić.

przygotowanie kapusty

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście
Dość grubo pokrojoną kapustę ugotować na pół miękko.

Kapustę dość grubo pokroić i gotować w osolonym wrzątku na pół miękko.

przygotowanie kapusty cd

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście
Cebulę i marynatę smażyć na tłuszczu z mięsa.

Na patelnię ze smażenia mięsa dodać cebulę, pozostałą marynatę i smażyć, aż cebula zmięknie.

przygotowanie kapusty cd

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście
Opłukany i osuszony koperek pokroić.

Pęczek koperku opłukać, osuszyć i pokroić.

przygotowanie kapusty cd

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście
Do cebuli dodać podgotowaną kapustę.

Podgotowaną kapustę dodać do przesmażonej cebuli, podlać wodą z gotowania kapusty, dodać podsmażone mięso,przykryć i dusić do miękkości.

przygotowanie kapusty cd

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście
Po wyjęciu mięsa do kapusty dodać ocet i koperek.

Z kapusty wyjąć gotowe mięso. Dodać do kapusty ocet i koperek.

podawanie dania

Karkówka Eli duszona w młodej kapuście
Karkówkę z kapustą podawać z młodymi ziemniakami.

Kapustę z karkówką podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem.


Tagi:

dania mięsa