Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka z pieczarkami pod smietana

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Obłędny smak i aromat. To danie na stale wejdzie do naszego menu.

Karkówka z pieczarkami pod smietana

Składniki:

Karkówka z pieczarkami pod smietana

 

  • karkówka b/k - ok 1kg , u mnie 6 plastrów,
  • pieczarki - 500g,
  • cebula - 2 duże,
  • śmietana 30% - 300ml (można więcej),
  • czosnek - 2 ząbki,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka mielona,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • olej do smażenia,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Karkówka z pieczarkami pod smietana
Kakrówké umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić i przyprawić z obu stron sola, pieprzem i papryka. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin lub na noc do lodówki. Cebule kroimy w piórka, pieczarki w grubsze plastry, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na patelni rozgrzać olej i krótko podsmażyć plastry z obu stron. Na tłuszczu, na którym smażyło się mięso, szklimy cebule, dodając 1/2 łyżeczki cukru. W niewielkim naczyniu żaroodpornym ukladamy najpierw mięso, lekko ukosnie, ale prawie pionowo, na mięso kładziemy po trosze podsmażonej cebuli i dużo pokrojonych w plastry pieczarek. Ponownie kładziemy plaster mięsa, cebule i plastry pieczarek (pieczarek nie podsmażamy), które posypujemy solá i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec polewamy całość słodką śmietaną wymieszana z czosnkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Przez pierwsze 30 minut piekłam bez przykrycia w 200 stopniach, przez kolejne 30 minut, w 190 i przez ostatnie 30 minut w 150. Mięso było mięciutkie, bardzo aromatyczne i pyszne.