PREZES_oz

PREZES_oz

Kucharz
[Przepisów: 13]

Karp w masle i cebuli z natka pietruszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karp w masle i cebuli z natka pietruszki

Karp w masle i cebuli z natka pietruszki

Składniki:

Karp w masle i cebuli z natka pietruszki

 

  • KARP duzy 4 kg +
  • cytryna duza 1
  • peczek natki pietruszki 1
  • zabek czosnku 2
  • cebula biala duza 2
  • maslo oselka lub podobne
  • vegeta,pieprz mielony,ziola prowansalskie
  • folia aluminiowa
  • 2 takie same brytfanny
  • igla z biala nitka

 

Sposób przygotowania:

Karp w masle i cebuli z natka pietruszki
Karpia dobrze umyc oczyscic z lusek i weciac skrzela, natke obrac z listkow i posiekac drobno, cytryne sparzyc i pokroic w plastry a nasyepnie w polksiezyce cebule pokroic w plastry maslo pokroic w plastry a nastepnie prostokaty o grubosci 2 mm Na duzym arkuszu folii ukladamy cebule w plastrach ciasno plaster obok plastra,na cebuli ukladamy maslo i posypujemy vegeta,pieprzem i ziolami.Wnetrze karpia opruszyc vegeta i pieprzem i wkladamy maslo,cytryne i natke pietruszki uprzednio przygotowane.Delikatnie zaszywany karpia tak by nie wypadla natka i cytryna. Tak przygotowanego karpia ukladamy na uprzednio przygotowanej folii z cebula i maslem centralnie na ........... Karpia po wierzchu posypujemy vegeta,pieprzem,ziolami,Kladziemy po dlugosci ryby pojedyncze plastry cebuli i zawijamy w folie tak szczelnie choc luzno by przy pieczeniu nic nie wyciekalo na blaszke a pozniej przy otwieraniu folii nie stracic skory karpia. Piekarnik na 180 C. i do pieca na 65-70 min. Nastepnie wyjmujemy z pieca,rozcinamy folie i przestawiamy temperature na piecu na 220 C i tylko ma grzac gora pieca. Smarujemy dosc obficie rozpuszczonym maslem rybe i znow do pieca na 10-15-20 minut do zarumienienia skory. Teraz potrzebujemy 2 blaszki aby rybe obrucic bez dotykania widelcem lub lopatka zeby nam sie nie rozpadla. W tym celu ja uzylem 2 jednakowych blach teflonowych do pieczenia ciast o boku 4 cm wysokim. polozylem blache na blasze i pomagajac sobie sciereczka zeby sie nie poparzyc jednym sprawnym obrotem obrucilem blaszki. Po obruceniu zabralem folie aluminiowa , cebule ktora byla do tej pory na spodzie pozrzucalem na boki i znow smarujac obficie maslem druga strone ryby dalem do zrumienienia. Pozniej juz tylko .................... MNIAM .... MNIAM Podawac na goraco z pieczywem lub frytkami. SMACZNEGO

Tagi:

zioła karp