aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Karp z piekarnika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna rybka, która w mojej rodzinie na stole pojawia się bardzo często nie tylko na święta

Karp z piekarnika

Składniki:

Karp z piekarnika

 

  • karp ok 2 kg
  • cebula 6 szt
  • czosnek 3-4 ząbki
  • cytryna 1-2 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • przyprawa do ryb do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karp z piekarnika
Oczyszczonego karpia naciąć w poprzek w kilku miejscach na grzbiecie, dobrze posolić i posypać przyprawą do ryb. Pokrojoną w prążki cebulę zmieszać z drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i cytryną pokrojoną w plastry. Masą nadziać wnętrze karpia i wypełnić nacięcia. Odstawić pod przykryciem na co najmniej 2 godz. Gotowego karpia włożyć do specjalnej folii lub rękawa i piec 30-40 min w temp. Ok. 200c.