mundek1011

mundek1011

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

karp ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Robimy takiego karpia i zdrowy obiad gotowy

karp ze szpinakiem

Składniki:

karp ze szpinakiem

 

  • około kilogramowy karp,
  • 50 dag makaronu szerokie wstążki,
  • 25 dag szpinaku,
  • 5 dag masła,
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • cukier,
  • pieprz,
  • sól

Sposób przygotowania:

karp ze szpinakiem
Karpia kroimy w dzwonka, solimy, odstawiamy na godzinę. Makaron gotujemy.Tak samo szpinak, odcedzamy go, siekamy i podsmażamy na maśle, przecieramy przez sito. Karpia zarumieniamy na masle, układamy w zaroodpornym naczyniu, jeszcze raz solimy, obkładamy makaronem, na wierzch kładziemy szpinak, skrapiamy winem, posypujemy cukrem, pieprzem. Zapiekamy przez około 20 minut.