petitek

petitek

Kuchcik
[Przepisów: 5]

karpatka 6

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto idealne do kawy i dla łasuchów.

karpatka 6

Składniki:

karpatka 6

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2łyżki maki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

karpatka 6
Wodę zagotować z margaryną.Do gotującej się wody wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia odstawić do wyrośnięcia.Wbijać po jednym jajku i delikatnie wymieszać pozostałe ciasto podzielić na dwie części.Ułożyć cienką warstwę ciasta i upiec.MASA: Z 0,5 litra mleka odlać 0,5 szklanki, resztę mleka zagotować z 0,5 szklanki cukru. Do pozostałej części mleka wsypać 2 łyżki mąki oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej.Wymieszać.Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać zrobioną wcześniej masę. Gotujemy na budyń. Ostudzony budyń utrzeć z kostką masła i cukrem waniliowym na biały krem. Upieczone i ostudzone ciasto przełożyć kremem. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka mak