Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kartoflanka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jak nie mam pomysłu na zupkę to robię tą :)

Kartoflanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflanka

 

  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 spora marchewka
  • kawałek pietruszki korzeń
  • natka pietruszki
  • kawałek pora
  • cebula
  • kawałek selera
  • listek laurowy
  • kawałek świeżo tartego imbiru (ok 1 cm)
  • garść makaronu świderki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • wędlina i/lub parówka zalegająca w lodówce

Sposób przygotowania:

Kartoflanka
1/2 cebuli i por pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.Marchew, pietruszkę, imbir i seler pokroić w kostkę i dodać do cebuli i pora, razem "smażyć" ok 2 minutki. Dodać ziemniaki i zalać wodą. Dodać sól i pieprz i gotować na średnim ogniu ok 20 min. Wędlinę i/lub parówkę i pozostałą cebulę pokroić w kostkę i króciutko przyrumienić, dodać do zupy, żeby się pogotowało. Do gotującej się zupki dodajemy makaron i majeranek, gotujemy ok 10 min. Wyłączamy gaz i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Przykrywamy i zostawiamy na ok 15 min, żeby czosnek się dobrze zaparzył.
Kartoflanka
Pokrojoną w kostkę cebulkę i por szklimy na oliwie
Kartoflanka
Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę kroimy w kostkę wędlinę i/lub parówkę
Kartoflanka
Wędlinę i/lub parówkę rumienimy z cebulką i dodajemy do zupy, żeby się pogotowała
Kartoflanka
Pod koniec gotowania do zupy dodajemy makaron