Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Kartoflanka na skrzydełkach :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Taka prosta kartoflanka z tego co jest w domu .

Kartoflanka na skrzydełkach :

Składniki:

Kartoflanka na skrzydełkach :

 

  • 4 ziemniaki ( tak ok. 30 dag )
  • 2 duże marchewki ( ok. 20 dag )
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • ½ łyżki masła
  • 2 kapelusze grzybów suszonych
  • 2 łyżki łuskanego solonego słonecznika
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 łyżeczki mąki
  • 4 szklanki wody
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki ( 30 lub 18 % )
  • przyprawa do zup ( ja użyłam Bulionetkę drobiową Knorra ) – do doprawienia zupy

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka na skrzydełkach :
Obrać , umyć i pokroić w dużą kostkę ziemniaki i marchew .Włożyć do garnka , dodać skrzydełka, suszone grzyby , połowę Bulionetki ( lub odpowiednio odrobinę przyprawy typu Vegeta , Jarzynka itp. ) i zalać wodą .Cebulę pokroić w ,, piórka „ i zeszklić początkowo na suchej patelni , a gdy zmięknie dodać olej- zrumienić . Na patelnię dodać masło i słonecznik . Chwile smażyć , a potem dodać do zupy . Gotować 50 minut .Wyjąć skrzydełka i grzyby . Grzyby pokroić w paseczki .Ze skrzydełek usunąć kości , chrząstki i skórki ( jak komuś nie przeszkadzają skórki to może je zostawić ) , a czyste chude mięso i grzyby wrzucić do garnka .Rozrobić w odrobinie zimnej wody mąkę zaciągnąć nią zupę . Wlać śmietankę .Doprawić przyprawą do zupy . Podawać posypaną koperkiem .