anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Kartoflanka po wiedeńsku

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wygląda niepozornie, ale nikt jej się nie oprze...

Kartoflanka po wiedeńsku

Składniki:

Kartoflanka po wiedeńsku

 

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka po wiedeńsku
Ziemniaki umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, obrać i pokroić w kostkę w ten sam sposób przygotować włoszczyznę. Wlać wodę do garnka, dodać pieprz, sól i przyprawy, a także ziele angielskie. Gotować składniki aż będą miękkie, po czym  wlać ocet. Boczek pokroić w plastry i zasmażyć na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzany boczek i zrumienić na złoty kolor. Oprószyć mąką pod koniec smażenia i dokładnie wymieszać po czym  dodać do zupy i zagotować tak około 7 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać ½ łyżki kminku, łyżeczkę majeranku i dokładnie wymieszać. Zupę podajemy w wazie, przed podaniem zupy dla domowników, ozdobić talerz natką pietruszki.