Kartacze z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do degustacji dania

Kartacze z kapustą i pieczarkami

Składniki:

Kartacze z kapustą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kartacze z kapustą i pieczarkami
Zaczynamy od ziemniaków czyli jeden kilogram ziemniaków zetrzeć na małych oczkach tarki. Pół kilograma ziemniaków ugotować na parze, ostudzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Starte ziemniaki dobrze odcisnąć na durszlaku, zostawiając powstałą wodę z ziemniaków. Skrobię odseparowaną od wody dołożyć do surowych ziemniaków. Połączyć surowe ziemniaki z ugotowanymi dodać do nich jajko, mąkę, 3/4 łyżeczki soli, całość dobrze wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły. Kapustę i pieczarki pokroić bardzo drobno. Na jednej łyżce masła podsmażać pieczarki, gdy puszczą wodę dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek. Dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie, w razie potrzeby dolać trochę wody. Kapustę pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Z gotowego ciasta ziemniaczanego formować placki, na środek nałożyć 1 łyżkę farszu i sklejać ku górze, formując owalne kształty. W dużym garnku zagotować i osolić wodę. Do wrzątku dodawać kluski, zmniejszyć ogień, gotować 20-30 min. bez przykrywki. Na rozgrzanej patelni z łyżką masła smażyć na złoty kolor pokrojoną w kosteczkę cebulę, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Gotowe kluski polać tłuszczem z cebulą.

Tagi:

jajko jajka