Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny pilaw, który sprawdzi się na szybki i smaczny obiad. Proste składniki mogą nadać kaszy niezwykłego smaku!

Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Składniki:

Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami

 

  • 100g kaszy bulgur (grubej)
  • 1 cebula
  • 2 pieczarki (duże)
  • 3 suszone pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2-3/4 łyżeczki mieszanki przypraw Tajine (lub do dań azjatyckich/tureckich)
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Przygotowanie:

Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Do dania równie dobrze sparwdzi się inny rodzaj kaszy lub ryż.

Kaszę dokładnie opłukać.
Pomidory zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut i pokroić na drobne części.
Pieczarki z cebulą posiekać na większe kawałki.

Całość:

Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Pilaw można doprawić według własnego smaku i dodać świeżych ziół.

Cebulę z pieczarkami podsmażyć na maśle.
Dodać przecier, wodę, kaszę i pomidory.
Całość dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić i doprowadzić do wrzenia.
Następnie ogień zmniejszyć do minimum, a patelnię przykryć pokrywką.
Pilaw gotować przez około 15 minut.
Po tym czasie ogień całkowicie wyłączyć, kaszę przemieszać, ponownie przykryć i odstawić na kolejne 10 minut.
Przed podaniem danie powinno być jeszcze raz zamieszane.