Dj.Relax

Dj.Relax

Kucharz
[Przepisów: 24]

Kasza kukurydziana z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kasza kukurydziana z sosem może stanowić samodzielne danie obiadowe, podawać z sałatkami warzywnymi.

Kasza kukurydziana z sosem

Składniki:

Kasza kukurydziana z sosem

 

  • 1,5 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • 30 dag kiełbasy
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • papryka ostra w proszku
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 szklanka bulionu (rosołu lub z kostki)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kasza kukurydziana z sosem
Wodę z dodatkiem masła i soli zagotować. Wrzucić do niej kaszę i mieszając zagotować. Zostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż zgęstnieje, a potem wstawić do piekarnika. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać kiełbasę pokrojoną również w kostkę i jeszcze podsmażyć. Koncentrat rozpuścić w bulionie i zalać tym kiełbasę z cebulą, poddusić, przyprawić. Na koniec wymieszać sos z tartym żółtym serem. Kasze podawać na talerzu polaną sosem.