Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kaszuby czyli sałatka z grzybów po kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sałatka smakuje wspaniale na ciepło i na zimno. Jadamy ją najczęściej z jajkami z majonezem i śledziami, polecam taki sposób podania.

Kaszuby czyli sałatka z grzybów po kaszubsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kaszuby czyli sałatka z grzybów po kaszubsku

 

  • 2 kg surowych obranych leśnych grzybów,
  • 3 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • ZALEWA:
  • 1 szklanka oleju,
  • 250 ketchupu pikantnego,
  • 250g koncentratu pomidorowego,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 6 łyżeczek cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kaszuby czyli sałatka z grzybów po kaszubsku
Grzyby obgotowujemy przez 30 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i drobno siekamy. Składniki zalewamy mieszamy ze sobą. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie szklimy ją na oleju. Dodajemy zalewę, koncentrat pomidorowy i ketchup i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy posiekane grzyby i gotujemy jeszcze 10 minut. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. W każdym słoiku umieszczamy po 1 zielu angielskim. Gorącą sałatkę nakładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20-30 minut. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Można zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru, wszystko zależy od naszego gustu.
Kaszuby czyli sałatka z grzybów po kaszubsku
Dodajemy zalewę, koncentrat pomidorowy i ketchup i gotujemy 5 minut
Kaszuby czyli sałatka z grzybów po kaszubsku
astępnie dodajemy posiekane grzyby i gotujemy jeszcze 10 minut.

Tagi:

grzyby