bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Keks z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo znane i pyszne ciasto. Błyskawicznie się przyrządza. polecam wszystkim. Smacznego

Keks z bakaliami

Składniki:

Keks z bakaliami

 

  • 5 jaj
  • 20 dag bakalii (figi, śliwki suszone, rodzynki, orzechy, migdały lub skórka pomarańczowa)
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 laski sproszkowanej wanilii
  • 1 dag masła do smarowania formy
  • ewentualnie orzechy do posypania

 

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami
Półokrągłą formę keksową smarować masłem, posypać mąką, opłukać, oczyścić i osuszyć rodzynki, opłukać i pokrajać resztę bakalii, oprószyć je mąką. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wanilię (skórkę cytrynową). Ubić pianę; wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, bakalie lekko wymieszać, wyłożyć ciasto do formy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godziny), gdy zbyt szybko się rumieni, nakryć papierem. Po upieczeniu pozostawić chwilę w formie, wyjąć, oprzeć o brzeg stolnicy, ostudzić. Podawać następnego dnia (można posypać pokruszonymi orzechami).