aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

keks aginy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny keks, szybko i tanio.

keks aginy

Składniki:

keks aginy

 

  • 500 g mąka,
  • bakalie,
  • 250 g masło,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukier,
  • 50 ml mleko,
  • 2 lyzeczki proszek do pieczenia,
  • orzechy,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • suszone owoce

Sposób przygotowania:

keks aginy
Bakalie przepłukujemy wrzątkiem na sitku razem z orzechami. Następnie zalewamy goraco wodą i moczymy około 10 minut. Kolejno kroimy jwszystkie bakalie w kostkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i ucieramy z masłem mikserem na wolnych obrotach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jajka i miksujemy. Następnie dolewamy mleko. Bakalie obtaczamy w mące by nam nie opadly na samo dno i dodajemy do ciasta, mieszając łyżką. Przelewamy do keksówki i pieczemy około 1 h w 180 stopniach. Keksowkę zalewamy ciastem do ok 2/3 objetości, bo ciasto nam urośnie jeszcze.