reniakopp

reniakopp

Kucharz
[Przepisów: 10]

Keks po francusku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Keks bardzo smaczny ale dość drogi wart wypróbowania

Keks po francusku

Składniki:

Keks po francusku

 

  • 1/2kg mąki pszennej
  • 30dag cukru
  • 25dag masła
  • 10 jaj
  • 1dag amoniaku
  • 25dag rodzynków
  • 10dag cykaty
  • 10dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 8dag migdałów
  • parę kropel olejku arakowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Keks po francusku
7 żółtek i 3 całe jaja ubić z cukrem,wlać rozpuszczone masło i dalej ubijając wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem i szczyptę soli.Wmieszać do ciasta rodzynki,skórkę pomarańczową i cykatę pokrajane w kostkę oraz olejek arakowy.Ciasto włożyć do formy wyłożonej natłuszczonym i wysypanym pokrajanymi migdałami pergaminem.Po wierzchu posypać cukrem pudrem i pokrajanymi wzdłuż migdałami.Formę nakryć papierem i piec w gorącym piekarniku od 50 do 70 minut.

Tagi:

keks ciasto