evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Kergulena pieczona z pietruszką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kergulena ma delikatne mięso,lecz jak dla mnie troszkę za suche . . .

Kergulena pieczona z pietruszką

Składniki:

Kergulena pieczona z pietruszką

 

  • 2 tuszki kerguleny (ja miałam 420g)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 garść drobno posiekanej pietruszki
  • sól morska,pieprz świezo mielone wg.uznania
  • olej do wysmarowania blaszki/naczynia

Sposób przygotowania:

Kergulena pieczona z pietruszką
Ryby rozmrozić,umyć pod bieżącą wodą i osuszyc ręcznikiem papierowym. Każdą przekroić na pół w poprzek. Skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć z każdych stron i przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Porcje ryb posypać obficie natką. Przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie rozgrzac piekarnik (grzanie góra) do 180*C i piec 25 minut,po upływie tego czasu odkryć i lekko zapiec... Podawać z ulubionymi dodatkami . . . Smacznego :-)