SUPERPRZEPIS

Kiszone rzodkiewki z imbirem

  • 3
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Kiszone rzodkiewki z imbirem Więcej zdjęć (2)

Ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewki w bardzo smaczny sposób. Przygotowane w ten sposób warzywo może być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu.

Składniki:

Kiszone rzodkiewki z imbirem

 

  • (na dwa słoiki po 400g)
  • Dwa pęczki rzodkiewek
  • Korzeń chrzanu + liście
  • Kawałek imbiru wielkości kciuka
  • Koperek
  • Liście wiśni
  • 4 żabki czosnku
  • 1l wody + łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Kiszone rzodkiewki z imbirem
Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Gdy rzodkiewki zaczną przybierać różową barwę a i zalewa się zabarwi rzodkiewki są gotowe do jedzenia.
Kiszone rzodkiewki z imbirem
Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle.