Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Kluski kładzione na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

śniadaniowa propozycja zupy mlecznej

Kluski kładzione na mleku

Składniki:

Kluski kładzione na mleku

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione na mleku
W garnku nastawić wodę. Przygotować ciasto: masło dokładnie rozetrzeć, dodać jajko, część mąki, ucierać na jednolitą masę, dodać pozostałą mąkę i tyle wody, aby ciasto dało się formować i wyrabiać tak długo, aż ukażą się pęcherzyki . Formować metalową łyżką zanurzoną w wodzie małe kluski, kłaść je do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 5 min. Po wyjęciu włożyć do gorącego, przegotowanego mleka, doprawić do smaku solą, wymieszać.