Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kluski śląskie

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać polane wszelkimi sosami.

Kluski śląskie

Składniki:

Kluski śląskie

 

  • 75 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag mączki ziemniaczanej
  • 1 jajko pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, sól i mączkę ziemniaczaną. Wyrobić na gładką masę. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Lekko spłaszczyć. Palcem zrobić małe wgłębienia. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić.