Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Kluski z farszem chlebowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

nie typowe kluski dla każdego

Kluski z farszem chlebowym

Składniki:

Kluski z farszem chlebowym

 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 5-6 czubatych łyżek maki bio 2000
  • 2 duże jaja bio
  • 2 kromki czerstwego razowego chleba lub pumpernikla
  • 3-4 czubate łyżki otrąb pszennych
  • 8 łyżek posiekanej zieleniny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • olej lub masło

Sposób przygotowania:

Kluski z farszem chlebowym
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać, przepuścić przez maszynkę. Pieczywo pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Wymieszaj z obranym, zmiażdżonym czosnkiem i solą i dokładnie rozgnieść. Jajka rozbić, rozmącić z 3-5 łyżkami wody, zieleniną i otrębami pszennymi. Dodać do zmielonych ziemniaków wraz z mąką, wymieszać i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać po kawałku, formować małe placuszki, nadziewać chlebowym farszem i robić kulki zlepiając brzegi. Gotować we wrzącej wodzie. Podawać z masłem czosnkowo-ziołowym, polane sosem. Masło rozpuścić dodać posiekaną zieleninę i mamy sos.

Tagi:

chleb mak