Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kluski z jabłkami Danusi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluseczki jabłkowe na obiad

Kluski z jabłkami Danusi

Składniki:

Kluski z jabłkami Danusi

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z jabłkami Danusi
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować.
Następnie odcedzić ziemniaki, ostudzić i zemleć w maszynce.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach.
Ziemniaki przełożyć do dużej miski, dodać jajka, cukier, wanilię, i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i starte jabłka.
Dobrze wymieszać, zagnieść ciasto.
Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut.
Odcedzić i polać kluski stopionym masłem

.