olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kluski ziemniaczane dous

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kluseczki z dodatkiem sera twarogowego i rodzynek, polane maselkiem.

Kluski ziemniaczane dous

Składniki:

Kluski ziemniaczane dous

 

  • 600g ziemniakow
  • 200fg sera twarogowego
  • 150g maki
  • 50g rodzynek
  • 2-3 jajka
  • 2,5 lyzki cukru pudru
  • sol
  • skorka cytrynowa do smaku
  • 2 lyzki masla do polania

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane dous
Ziemniaki umyc, obrac, oplukac, ugotowac, odcedzic i odparowac. Wystudzone zieniaczki zemlec razem z twarogiem , wymieszac z przesiana uprzednio maka, jajkami, starta skorka cytrynowa, cukrem i oplukanymi letnia woda rodzynkami. Formowac kulki wielkosci orzechow wloskich, gotowac we wrzacej, osolonej wodzie okolo 5 minut. Ugotowane odcedzic i polac stopionym maselkiem.