Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Klasyczny sos borowikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyczny jesienny sos grzybowy z borowików idealny do placków, makaronów bądź klusek. Szybki i prosty w przygotowaniu

Klasyczny sos borowikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczny sos borowikowy

 

  • 250 gram borowików
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek świeży
  • 60 ml białego wina
  • masło 4 łyżki
  • oliwa 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Klasyczny sos borowikowy
Składniki pokroić. Masło rozpuścić i oliwą. Następnie zeszklić cebulę na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Zalać winem i odparować go. Zwiększyć ogień po czym wsypać grzyby. Smażyć je ok 10 minut. Śmietanę wlać do kubka dodać ok 3 łyżki sosu z patelni do śmietany, wymieszać. wlać całość na patelnię i zagotować. Dodać 2 szczypty soli. Wyłączyć ogień dodać tymianek oraz świeżo mielony pieprz.
Klasyczny sos borowikowy
Borowiki umyć gąbką pokroić w plasterki
Klasyczny sos borowikowy
Cebulę kroimy w kostkę a czosnek w plasterki
Klasyczny sos borowikowy
Aby nadać grzybą wyjątkowy aromat dodajemy białe wino
Klasyczny sos borowikowy
Świeży tymianek jest idealną przyprawą do grzybów