jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Klopsiki w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjne danie obiadowe

Klopsiki w jarzynach

Składniki:

Klopsiki w jarzynach

 

  • 1/4 kg mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • marynowana papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • tłuszcz do smazenia
  • tymianek
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Klopsiki w jarzynach
Dodać do mięsa jajko, namoczoną i wyciśniętą bułkę, utartą na tarce cebulę, sól, pieprz, tymianek. Wyrobić mięso dokładnie formować klopsiki, obtaczać w mące i zrumienić na tłuszczu na patelni. Przełożyć do rondla, jarzyny oczyścić marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce, por i cebulę posiekać, paprykę sparzyć. Wszystkie jarzyny włożyć do rondla i dusić około 10 minut. Przełożyć jarzyny do rondla z klopsikami i dusić, aż jarzyny będą miękkie. Doprawić przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 15 minut. Podawać z ryżem ugotowanym.