Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne, pachnące jesienią klopsiki, które w moim domu znikają w mgnieniu oka. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, kaszę manną oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięsną masę, z której następnie formujemy kulki. Kulki mięsne odtaczamy w mące. Suszone grzyby rozdrabniamy na pył przy pomocy np. blendera i przesypujemy do garnka, dodajemy około 300 ml wody i gotujemy. W garnku zagotowujemy wodę. Mięsne kulki wkładamy na gotującą się wodę i gotujemy kilka minut, a następnie przekładamy do drugiego garnka z gotującymi się grzybami, dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i liść laurowy. Pod koniec gotowania do sosu dodajemy śmietanę, wcześniej zahartowaną wrzątkiem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym
Mięso mielone z dodatkami wyrabiamy na masę i formujemy klopsiki.
Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym
Przygotowane klopsiki obtaczamy w mące pszennej.
Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym
Suszone leśne grzyby rozdrabniamy na pył.
Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym
Klopsiki gotujemy przez kilka minut i przekładamy do gotujących się grzybów.