gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowane klopsiki w sosie musztardowym podaję z ziemniakami i surówką na obiad jako danie główne. Polecam.

Klopsiki w sosie musztardowym

Składniki:

Klopsiki w sosie musztardowym

klopsiki

sos musztardowy

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 1-1,5 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie musztardowym

ETAP 1:

Klopsiki w sosie musztardowym
Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia mięs.

Łopatkę mielimy.

ETAP 2:

Klopsiki w sosie musztardowym
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy oraz bułkę tartą i jajko.

Następnie do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, po czym wszystko razem dokładnie wyrabiamy.

ETAP 3:

Klopsiki w sosie musztardowym
Z przyprawionego mięsa mielonego formujemy klopsiki.

Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki.

ETAP 4:

Klopsiki w sosie musztardowym
Małe klopsiki smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Klopsiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

ETAP 5:

Klopsiki w sosie musztardowym
Gotujemy bulion i dodajemy musztardę, mieszamy.

Z wody i kostki rosołowej gotujemy bulion, po czym dodajemy musztardę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietanką, Sos wylewamy na mały półmisek i układamy w nim klopsiki.