Janek6401

Janek6401

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Kruche babeczki z farszem sałatkowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Znakomita przekąska dla np. niespodziewanych gości :)

Kruche babeczki z farszem sałatkowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche babeczki z farszem sałatkowym.

 

  • CIASTO
  • 300 g mąki wrocławskiej
  • 75 g tłuszczu
  • 75 g smalcu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18 °

 

  • FARSZ
  • 1/2 selera
  • 3 marchewek
  • 2 jabłko
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 1cebula
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól pieprz do smaku
  • 3 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z farszem sałatkowym.
Przygotowujemy ciasto i tak w odpowiednim naczyniu ucieramy tłuszcz z cukrem pudrem, dodajemy roztrzepane jajka. Do tego dodajemy śmietanę oraz przesianą przez sito mąkę. Wszystko mieszamy a potem lekko wygniatamy na jednolite ciasto. Powstałe ciasto obsypujemy mąką i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Groszek i kukurydzę wysypujemy z puszek na sito, aby odciekło z zalewy. Wszystkie warzywa oraz jabłka i ogórki obrane ze skóry, cebulę obraną z łupiny, jajka - drobno kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy i przyprawiamy solą , pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem. Pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Po wyjęciu foremek z gotowym kruchym ciastem studzimy .Kruche foremki po wystudzeniu napełniamy farszem warzywnym i dekorujemy wg uznania. Uwaga ! Same kruche foremki (z ciasta bez farszu) możemy przechowywać np w puszce metalowej i w miarę potrzeby napełniać przygotowanym farszem. SMACZNEGO !
Kruche babeczki z farszem sałatkowym.
Mieszamy wszystkie składniki ciasta a potem na stolnicy zagniatamy je i wkładamy do lodówki.
Kruche babeczki z farszem sałatkowym.
Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem.
Kruche babeczki z farszem sałatkowym.
Kruche babeczki pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Kruche babeczki z farszem sałatkowym.
Z warzyw i pozostałych składników przygotowujemy farsz. Napełniamy nim upieczone i ostudzone foremki. Dekorujemy wg uznania.