Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kruche babeczki z nutellą i bezą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche babeczki zapieczone z odrobiną nutelli i bezą orzechową, oblane polewą czekoladową. Polecam na wielkanocny stół.

Kruche babeczki z nutellą i bezą orzechową

Składniki:

Kruche babeczki z nutellą i bezą orzechową

na ciasto :

na bezę :

  • 10 dag białka
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag orzechów mielonych
  • 1 łyżka mąki

dodatkowo:

  • krem typu nutella
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z nutellą i bezą orzechową

Przygotowanie ciasta:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem na puch. Mąkę przesiać. Wyłożyć utartą masę na mąkę i szybko zarobić ciasto, na koniec dodać sok i skórkę z cytryny i jeszcze raz wyrobić ciasto.

Następnie rozwałkować je na grubość 3- 5 mm i wylepić nim metalowe foremki na babeczki.

Na ciasto do środka każdej babeczki dać po troszkę nitelli ( po ok. 1/2 łyżeczki).

Przygotowanie bezy:

Ubić białka na sztywno,utrwalić je cukrem pudrem.

Masę delikatnie wymieszać z mąką wymieszaną z mielonymi orzechami.

Foremki z ciastem wypełnić bezą orzechową.

Babeczki piec w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach przez ok. 20 min.

Gorące delikatnie wyjmować z foremek.wystudzić i udekorować polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.