szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Kruche babeczki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne kruche babeczki ze śliwkami

Kruche babeczki ze śliwkami

Składniki:

Kruche babeczki ze śliwkami

 

  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 budynie waniliowe
  • 6 żółtek
  • 3 szklanki mleka
  • rdzeń z laski wanilii
  • tłuszcz do foremek
  • cukier puder
  • 2 szklanki mąki
  • 16 węgierek
  • 2/3 kostki masła

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki ze śliwkami
Masło zagnieść z mąką, cukrem pudrem i żółtkami. Włożyć do lodówki i schładzać około pół godziny. Ciasto rozwałkować, z placka wyciąć krążki. Wylepić nimi foremki posmarowane tłuszczem. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z mleka, proszku do pieczenia i laski wanilii ugotować budyń, napełnić nim  babeczki. Śliwki umyć i wypestkować, pociąć na cząstki i ułożyć na babeczkach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.