kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kruche ciasteczka maślane z czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Maga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ! Zawsze robię podwójna porcje bo znikają zanim pojawia się goście.

Kruche ciasteczka maślane z czekoladą

Składniki:

Kruche ciasteczka maślane z czekoladą

 

  • szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 130g masła
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka maślane z czekoladą
Płatki owsiane mielimy i mieszamy z mąką. Dodajemy żółtka jaj, cukier i miąższ z laski wanilii (ewentualnie cukier waniliowy). Dokładamy masło i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Po tym czasie cisto, wyciągamy, porcjami rozwałkowujemy na około 0,5 cm płat i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach C prze około 15 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Gotowe ciasteczka polewamy czekoladą i zostawiamy do wystygnięcia.