Kruche ciasteczka z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kruche ciasteczka z bitą śmietaną.Pycha

Kruche ciasteczka z bitą śmietaną

Składniki:

Kruche ciasteczka z bitą śmietaną

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 białka do smarowania
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki siekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z bitą śmietaną
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,śmietanę,cukier i otartą skórkę z cytryny.Zarobić ciasto nożem,wcisnąć sok z cytryny,a następnie szybko zagnieść ciasto ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1 centymetra i wyciąć foremką okrągłe krążki o średnicy około 5 centymetrów.Z połowy krążków wykroić kieliszkiem środki: powstałe obwódki przykleić do pozostałych krążków białkiem i posypać cukrem.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze,piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 15 minut na złoty kolor.Po upieczeniu i ostudzeniu nałożyć na kruche talerzyki krem z bitej śmietany i przybrać konfiturami.

Tagi:

ciastka kruche