Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Kruche ciasto kokosowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mocno kokosowe ciasto na kruchym spodzie. Idealnie smakuje z dodatkiem świeżych owoców.

Kruche ciasto kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto kokosowe

 

  • Na ciasto:
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • Masa kokosowa:
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 300 g miękkiego masła
  • łyżka esencji waniliowej
  • Dodatkowo:
  • krem czekoladowy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto kokosowe
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Łączymy mąki, cukier, proszek od pieczenia i sól. Dodajemy schłodzone masło,siekamy. Dodajemy śmietanę, żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy godzinę. Po godzinie przekładamy do przygotowanej foremki na tartę. Spód dziurkujemy. Pieczemy 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Masa kokosowa: Do zagotowanego mleka z cukrem dodajemy kokos. Gotujemy przez parę minut. Wystudzony kokos miksujemy z masłem i ekstraktem waniliowym. Na wystudzony spód smarujemy krem czekoladowy, na krem wykładamy masę kokosową. Zdobimy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Kruche ciasto kokosowe
Etap 1 kruche ciasto z masą kokosową - przygotowanie masy
Kruche ciasto kokosowe
Etap 2 kruche ciasto z masą kokosową - smarowanie ciasta kremem czekoladowym
Kruche ciasto kokosowe
Etap 3 kruche ciasto z masą kokosową-wykładanie masy kokosowej
Kruche ciasto kokosowe
Etap 4 kruche ciasto z masą kokosową- finalny efekt