iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kruche i tradycyjne ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasteczka są kruche i pachnące, pewnie można je długo przechowywać, ale u mnie znikają w ciągu kilku godzin.

Kruche i tradycyjne ciasteczka

Składniki:

Kruche i tradycyjne ciasteczka

ciasto:

  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru

dodatkowo:

  • 1 białko
  • gruby cukier

Sposób przygotowania:

Kruche i tradycyjne ciasteczka

ETAP 1:

Kruche i tradycyjne ciasteczka
Z ciasta wyciąć dowolny wzór ciasteczek.

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać zimne masło i posiekać dużym nożem, następnie dodać starte żółtka i szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy i wyciąć z niego ciasteczka.

ETAP 2:

Kruche i tradycyjne ciasteczka
Ciastka dokładnie posmarować białkiem.

które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem.

ETAP 3:

Kruche i tradycyjne ciasteczka
Posypać je cukrem i upiec na złoty kolor.

Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasteczka około 15 minut.