akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Kruche rurki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis na rurki zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki. Bardzo kruche, wypełnione słodką bitą śmietaną. Serdecznie polecam!

Kruche rurki z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rurki z bitą śmietaną

 

 

  • Nadzienie:
  • 500ml. śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche rurki z bitą śmietaną
1. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić rękami do uzyskania jednolitej masy. Owinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (ja chłodziłam całą noc). 2. Ciasto rozwałkować na grubość 1mm. Pokroić na 1,5cm. Paski. Paski nawijać na foremki do rurek wysmarowane olejem. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce. 3. Po tym czasie rurki posypać cukrem. Piec w 200st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Delikatnie ściągnąć rurki z foremek. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce do pieczenia. 4. Nadzienie: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Napełniać nią ostudzone rurki. Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie) Smacznego!
Kruche rurki z bitą śmietaną
Nawijanie pasków ciasta na foremki wysmarowane olejem.
Kruche rurki z bitą śmietaną
Nawinięte i schłodzone w lodówce kruche rurki.
Kruche rurki z bitą śmietaną
Pieczenie kruchych rurek w temperaturze 200st.C.
Kruche rurki z bitą śmietaną
Studzenie na kratce kruchych rurek ściągniętych z foremek.

Tagi:

ciasto