dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Krupniczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wszystkim chyba znana pyszna zupka z dzieciństwa

Krupniczek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krupniczek

 

  • udko kurczaka
  • kość schabowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej średniej
  • 3 litry wody
  • sól
  • kostka grzybowa Knorr
  • pieprz w ziarnkach 4 szt
  • listek laurowy
  • ziele angielskie 3 szt
  • ziemniaki pokrojone w kostkę 3 duże
  • koperek

Sposób przygotowania:

Krupniczek
Ugotować wywar na mięsie z przyprawami (pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim oraz z kostką - ok 20 min. Wypłukać kilkakrotnie kaszę w zimnej wodzie i wrzucić do wywaru. Gotować ok 0,5 godz. Pokroić warzywa lub zetrzeć na tarce i wrzucić do zupy i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 15min. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie magi (ale to już na talerzu indywidualnie). Posypać na talerzu koperkiem lub natką - ponieważ nie lubię natki to posypałam koperkiem.
Krupniczek
Etap 1