Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Krakowski kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mnnnnnnnnnnnnnnnnniam :) Trochę roboty lecz się opłaca.

Krakowski kurczak

Składniki:

Krakowski kurczak

 

  • 1,5 kg kurczak,
  • 3/4 szkl kasza krakowska,
  • 3 łyżki siekana natka pietruszki,
  • 1 łyżka tarta bułka,
  • 5 łyżek masło,
  • 2 łyżki siekany koperek,
  • 2 szklanki bulion,
  • do smaku sól

 

Sposób przygotowania:

Krakowski kurczak
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Mieszamy dwie łyżki natki pietruszki z łyżeczką soli i jeszcze raz siekamy (musi powstac zielona papka). Natrzeć papką kurczaka wewnątrz i odstawić na godzinkę. Gotujemy kaszę na miękko, łączymy z koperkiem i pozostałą natka pietruszki. Masą nadziewamy kurczaka, zszywamy i obrumieniamy na tłuszczu. Przekładamy do rondla, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dzielimy kurczaka na porcje, polewamy sosem od duszenia i dwiema łyżkami stopionego masła z tartą bułką. Podawać z ziemniakami i sałatą.