marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krakersy z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyrobić i zagnieść składniki na kruche ciasto.Schłodzić.Rozwałkować.Wykrawać romby.Piec 15 min.

Krakersy z makiem.

Składniki:

Krakersy z makiem.

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1-2 żółtka,
  • 1/2 szklanki maku,
  • 1/4 szklanki śmietanki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne,
  • olej do smażenia lub też na blachę.

 

Sposób przygotowania:

Krakersy z makiem.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać prosto na stolnicę, dodać żółtka, śmietankę,sól,ostrą paprykę mieloną lub pieprz cayenne i mak. Wyrobić i zagnieść, a potem pokroić radełkiem na romby. Nagrzać piekarnik, do 200 st. C a blachę natłuścić lekko łyżką oleju. Ułożyć krakersy obok siebie na blasze. Wstawić na 10-15 min. do piekarnika. Wyjąć i jeść.

Tagi:

mak