mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Krem z mrożonego młodego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Latem mrożę młody groszek a w zimie robię pyszną zupę z młodego groszku

Krem z mrożonego młodego groszku

Składniki:

Krem z mrożonego młodego groszku

 

  • 300g mrożonego młodego groszku
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 L wody
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Krem z mrożonego młodego groszku
Groszek rozmrozić i pozostawić na sicie żeby spłynął nadmiar wody. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i podsmażyć. Cebulę opruszyć mąką i podsmażać około 5 minut ciągle mieszając. Dodać wodę, zagotować i gotować 5 minut. Do garnka wrzucić groszek, sodę i sól, gotować 10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy zupa będzie gotowa zdjąć z ognia. Używając blendera zmiksować zupę do konsystencji piure. Doprawić zupę cukrem, pieprzem i solą do smaku. Podawać od razu po zmiksowaniu. Smacznego!

Tagi:

groszek